Pánikbetegség leküzdése

Ti kérdeztétek 1. rész

Leckesorozat a pánikod megoldásáról

Kérdeztetek, válaszolok

Mi ez?

A megoldottam.hu blog, és cikk gyűjteménye, ahol rendszeresen tippeket adok azoknak, akik még mindig küzdenek a pánikrohamokkal, a szorngással, a fóbiákkal.

A Pánikbetegség leküzdése - A pánik leküzdése - Pánik könyv - Pánikroham

Az elmúlt hetekben több kérdés is jött hozzám. Ma ezekre válaszolok.

 

Ahogy azt megbeszéltük, a hozzám érkező kérdéseket csak én tudom elolvasni. Ez persze, hogy szándékos, és a személyiségi jogokat is tiszteletben kell tartanom.

A következő néhány napban folyamatosan válaszolok  a feltett kérdésekre feltéve, ha van hozzá jogosultságom és tudásom. Ha valamire nem tudom a választ azt is megírom.

Azért döntöttem úgy, hogy itt válaszolok, és nem egyenként E-mail-ban, mert vannak és lesznek olyan témák, amelyek másokat is érdekelhet.

Mivel rengeteg kérdés érkezett, gyorsan kellett válaszoljak. Az esetleges elírásokért, hibákért elnézést kérek

Kezdhetjük?

 

Marianna írta:

Szia!
A fő problémám, hogy nem tudok a szűk környezetemből kimozdulni. Elmegyek a boltba meg itt a környéken sétálni, de ha messzebbre kell mennem akkor jön a pánik, így most dolgozni sem tudok.

Szia Marianna!

Igen tudom, hogy sok esetben a távolság bejárása okozza a legnagyobb problémát. A lakásod közelsége biztonságérzetet ad. Mégis úgy gondolom, hogy ezen sürgősen változtatnod kell. Tudod, hogy mi a problémád, de nem mersz tovább lépni.

Ahogy a könyvemben is írtam nem szabad fejjel menni a falnak, azaz nem tervezhetsz gyorsan nagyívű sétákat, kirándulásokat.

Tervezz meg magadnak egy rövidtávú projektet, mely arról szóljon, hogy napi szinten mekkora távolságokat akarsz megtenni. Nem azt írtam hogy tudsz! Az első napokban kérd valakinek a segítségét, hogy kísérjen el. Persze nem a bolt és vissza távolságról beszélek. “villanyoszlop oda, vissza, majd kettő, három, stb”. Napi szinten növeld a távolságot. Az első időszakban foglald el magad valamivel. Hallgass zenét, beszélgess a sétapartnereddel. De ne merészelj a pánikodról témázgatni.

A másik javaslatom, hogy az időpontot nem tervezd, csak indulj neki. A legtöbbször az a baj, hogy már akkor stresszel, amikor még csak készülődsz az útra. Ezt teszed amikor a boltba is mész, Tudom.

Edina írta:

….Ez idő alatt én folyamatosan szédültem és féltem mi lesz a gyerekekkel ha egyedül ér egy ájulás itthon. 3 rohamom volt azóta mindig hívtam valakit aki azonnal jött át segíteni.

Lekorlátozott azóta egyedül sehova nem megyek és mindennap felek a következő rohamtól és egy ájulástól. 0,25 ős frontint kell szednem 3 szor felet,de a belső remegés folyamatos ezzel kelek ezzel fekszek.

Szia Edina!

Ha jól értettem, akkor egy a szülés alatt történt eseményt nem tudsz feldolgozni.

Azt írod hogy félsz a következő rohamtól ájulástól. Ez az én olvasatomban az, hogy azóta nem történt meg, csak félsz, hogy meg fog történni.

Nem tudom mikor történt az említett esemény, de a következőt ajánlom.

Gondold át annak a fél gyógyszernek a szedését. A fél gyógyszer az minden csak nem az ami miatt szeded. Ráadásul a leggyengébb. Először is beszélj a dokiddal, mert úgy gondolom, hogy egyszerűbb lenne savanyú cukrot szopogatni. Lehet hatásosabb lenne. 🙂 De komolyan. Ahogy az előbbiekben is írtam, Te is készíts magadnak egy haditervet, hogy hogyan és milyen módon jutsz ki a lakásból kísérettel, majd később egyedül. Piszok szar lesz az első néhány nap (na most jól megmotiváltalak) de hidd el megéri. Mivel csak azt feltételezed, hogy rosszul leszel, hogy el fogsz ájulni, ezt a gondolatot első lépésként tereld el. Beszéld meg magaddal nyugodtan, hogy ezt csak a Te képzeleted szüleménye.

Most még azzal telnek a napjaid, hogy szándékosan a pánik körül forog az életed. Sürgősen keress valami olyan elfoglaltságot, amihez kedved van és amiben örömödet leled. Te is tudod, hogy nem fog történni semmi, mert itt vagy velünk 😉

Képzeld el, hogy nagyon csúnyán elvágod a kezed. Tudod, hogy foglalkozni kellene vele (össze kellene varratni, bekötni, ellátni) de még sem foglalkozol vele. Hetek hónapok telnek el, és nem fog begyógyulni. Pont ilyen a pánikbetegség is. FOGLALKOZNI KELL VELE!

Beáta írta:

43 éves vagyok és az én problémám az, hogy nem tudok szabadulni a félelmeimtől.. Mindig felek valamitől, de van egy óriási félelmem. Németországban voltunk kint dolgozni a férjemmel 4 évet, amikor is rá 1 évre elkezdet remegni a bal kezem. Elmentem kint, neurológushoz aki egyből rávágta, (moderálva), de csináljunk egy vizsgálatot  ami megmondja a tutit.

Ettől a perctől nekem mar mindenem remegett, az egész testem. Megcsináltuk a vizsgálatot amin egy kis eltérés volt a normálistól, de nem annyira , hogy ok lenne (moderálva) feltételezni, ez állt a leletben.

Szóval az én legnagyobb félelmem, amit sajnos nem tudok leküzdeni az ezzel a betegseggel szembeni felelem. Röviden ennyi.

Beáta!

Nem is oly rég írtam arról, hogy feltételezett betegségem miatt voltam rendre rosszul. Persze időbe telt, mire megértettem magammal, hogy mind az amit kitalálok, csak fikció, azaz semmi köze a valósághoz.

Igen a legtöbb, ha nem is minden pánikbeteg remeg. Kívül belül, lent, fönt.

Ha Te továbbra sem vagy önállóan képes arra, hogy elfogadd a valóságot, azaz hogy nem vagy beteg, akkor irány egy újabb vizsgálat a saját megnyugtatásodra. Ha ott is ugyan azt az eredményt kapod, akkor kell elgondolkozz.

Mondok néhány példát ami hátráltatja  a megoldásodat. Nem kell megsértődni, csak segíteni akarok. Például:

 • Cigaretta
 • Alkohol
 • Nem megfelelő táplálkozás
 • Ezek együttese

Ez csak néhány dolog ami okozhat ilyen jellegű problémát. Az a jó hírem, hogy hamarosan elkészítek egy tesztlapot, amelyben Te is kiértékelheted a pánikod szintjét.

Katalin írta:

Engem az egyedüllét,a magány nyösztet, nem találom a számomra megfelelő társaságot. Lehet a nem mindenki szamara elfogadó különlegességemből kifolyólag- talán .Ez csak találgatás,de van-e recept rá.

 

Szia Katalin!

 

Úgy érzem, hogy Te messze vagy a pánikbetegségtől, ez inkább egy fajta depi állapot, amin szerintem könnyen lehet segíteni.

Megjegyzem, hogy sajnos nagyon sokan a szociális médiában (fészbuk és a többiek ) keresik kutatják a párjukat, barátaikat. VESZÉLYES!

Te is valószínű, hogy be vagy állva, és nem vagy hajlandó kimozdulni. Mond ha tévedek!

Persze nem azért, mert félsz, hanem azért mert nincs ötleted.

Mondom a tippet:

Mivel nem tudom milyen korosztályhoz tartozol, így csak próbálkozom.

 1. Mivel elég rendesen bezárkóztál, nyisd ki a kaput.
 2. Először menj el piacra (köztudottan ott lehet e legtöbb infót megtudni)
 3. Ha megszólítanak az utcán, bárhol, akkor beszélgess és ne nyavalyogj. ( senki nem szereti az olyan embereket, akik nyafognak állandóan.
 4. Ne beszélj arról, hogy egyedül vagy, hogy magányos vagy. Ezzel azt kiabálod ki az embereknek, hogy hagyjanak béken mert Te így érzed jól magad. (annak idején ameddig azt beszéltem munkanélküli vagyok, senkinek sem kellettem. Mikor ezt abbahagytam több ajánlatot is kaptam munkaügyben)
 5. Nem félj az emberektől, mert nem mindenki szemétláda, és nem mindenki akar átverni. Nézz utána kicsit annak , aki keresi veled a kapcsolatot. Akár barátként , akár társként.

Neked is csak azt tudom üzenni, hogy CSINÁLD! Hogy is szokták mondani? Ha csukott szájjal várod a sült galambot pofán fog csapatni

 

Szílvia írta:

Laci,ez az én nagy problémám..már nagy rohamok nincsenek de nem tudok elmenni kirándulni amit annyira szeretnék és ez nekem nagy akadály. Lehet csak azért nincsenek nagy rohamok mert nem is indulok el mert félek..nem akarom átélni újra.
Elmondtam egy mesét…amiről tegnap szó volt a leveledben..tudnám még folytatni…
Szóval én erre várok valami segítséget tőled..meg magamtól..hogy ezt tudjam végre leküzdeni.nagyon várom hogy mi lesz a vége..

 

Szilvia!

Az előzőekben erről már írtam, így nem akarom ismételni önmagam. Kérlek kicsit tekerj feljebb, mert az egyik válaszom Neked is szól. A Mariannának írtam le.

Írod, hogy a leveleimet olvasod. Úgy tudom erről is írtam többek között.

Tamás kérdezett:

Üdv Laci!
A könyveid augusztusban kaptam meg többször is elolvastam.A feladatokat szép sorban csinálom. A rossz szokásokat, beidegződéseket kizártam. Jelenleg a gyógyszer xanax elhagyásán dolgozom 3×0.5 mg szedtem és ezt csökkentem a saját ütememben. Augusztus 23-n kezdtem el, jelenleg 3×0.25 mg-nál járok, tehát már sikerült a felére csökkentenem. A könyvedben egy dolgot nem értettem, hogy mikor jön el annak az ideje hogy Magamnak okozzam a rohamot! Amikor a gyógyszert már teljesen elhagytam, vagy majd azt érezni fogom? A többi az érthető és hasznos volt számomra, a változás utján vagyok s legyőzöm a mocskot teljesen! Köszönöm a segítséged!

 

Helló Tamás!

Először is nagy gratula, mert jól haladsz, és ahogy olvasom ütemezed a dolgokat, és nem kapkodsz. A könyvemben írt “VAD” dolgot :D, igen érezni fogod. Pontosan tudni fogod, hogy mikor kell megtenned. Erre pontos időpontot senki nem tud neked mondani.

Ha mégis kihagyod? nem fog összedőlni a világ, mert lehet neked arra már akkor nem lesz szükséged.

Várom a további fejleményeket. Hajrá!

Tamás erről a könyvekről beszélt

A Pánikbetegség leküzdése - A pánik leküzdése - Pánik könyv - Pánikroham

Az elmúlt közel 9 év alatt több könyvet is írtam. Ezekről, és még sok egyébről itt olvashatsz többet.

Anita vizsgázna:

Kedves Laci! Köszi a lehetőséget. Pár mondatban megpróbálom összefoglalni.

Alapjáraton szorongós pánikolós ember voltam mindig. KB 3 hónapja kezdődött sikeres vizsga után jelentkeztek rosszullétek szédülés szapora szívverés álmatlanság. Jártam pszichológusnál is azt mondta hogy szerinte nincs szükség gyógyszerre gyógynövény készítményeket ajánlott.

Sokat olvasok ezzel kapcsolatban de néha zavaros nem tudom merre induljak. Ismét vizsga előtt állok ez miatt nagyon pánikolok. Nagyon nehezen tudok kikapcsolni mindig jár az agyam és ez az itt fáj ott fáj és betegségre gondolok pedig tudom hogy nincs semmi bajom csak fejben nem vagyok úrrá negatív gondolataimon. Nagyjából ennyi köszönöm hogy elmondhattam. Az írásaid tetszettek! Üdv. Anita!

 

Helló Anita!

Na most akkor le fogunk vizsgázni újra! 🙂

Most nem kezdem azzal, hogy emlékezz vissza arra, hogy az előző felkészülésed hogyan zajlott. Írtad, nyugodtan megcsináltad a dolgot, és sikeresen.

A vizsga után pukkant el a lufi, mert akkor jött ki belőled a stressz, a fáradság. Na most ezt nem akarod, vagy tudod elfelejteni. Úgy tűnik nem is nagyon akarod. De!

Ahhoz, hogy nyugodtan tudj felkészülni a következő kihívásra, szükséged van ( meg az agyadnak is) új, friss élményekre. Mondom példásul mire:

 • Azonnal tedd félre a tanulni valót!
 • Menj el kikapcsolódni!
 • Menj és szórakozz a barátaiddal! ( nem nyávogunk, bulizunk)
 • Napi rendszerességgel, fuss, bicózzál, motorozzál, sétálj nagyokat valakivel! Azért fontos, hogy társasággal menj, mert Ők lekapcsolják a negatív gondolataidat.
 • Ha megoldható, akkor egymás után legalább 2 napot tölts el így, és aztán mehet újra a felkészülés.

Figyeld meg, hogy tisztább fejjel, és az örömet okozó emlékekkel fogsz foglalkozni, és nem mással.

Helló, Marik Laci vagyok

A Pánikbetegség leküzdése - A pánik leküzdése - Pánik könyv - Pánikroham a Megoldottam.hu alapítója. 2011 óta segítek pánikbetegséggel, pánikrohamokkal küzdő embereknek. Ha folyamatosan követsz, olvasod az írásaimat, akkor remélhetőleg Te is újra szabadon, pánik, és szorongás nélkül fogod élni az életed.

Jelenleg 43 hozzászólás, és kérdés érkezett hozzám. Többnyire pánikbetegségről, a rohamok kezeléséről kérdeztek. Több olyan hozzászólás is érkezett, amelyek inkább megköszönő üzenetek.

 

Megfigyelted?

Kivétel nélkül mindenki arról beszél, hogy az ami a fejében jár az NEM VALÓS események bekövetkezésre utal. Nem beteg (papírja van róla), nem ájult még el soha, stb.

Amikor ötletet adok arra, hogyan vészeld át azt az időt, amit a pánikhaveroddal töltesz, akkor nem valami csiribiri, földönkívüli dologról beszélek, hanem arról, hogy meg kell értetned magaddal, hogy nincs valóságalapja a gondolataidnak.

Van rá gyógyszer? Hm…

Viszont ott vagy Te, aki ezt képes megcsinálni. Ahogy már írtam az előzőekben is, ha nem dolgozol az ügyeden, akkor úgy fog(sz) maradni. Te döntöd el, meddig mész el.

Köszönöm hogy elolvastad a cikkemet.

Hamarosan folytatjuk, és addig is bátran írjatok, és válaszolok ilyen formában rá.

 

Share
Tweet
Pin