Szinte mindenki megtapasztalta már, hogy milyen érzés fáradtan ébredni? Kivétel nélkül mindenki keresi az okát annak, hogy miért nem tud, vagy nem tudott elaludni akkor, amikor azt szerette volna.

Íme, itt van néhány dolog, ami nem enged elaludni.

 1. Folyamatosan agyalsz valamin.
 2. A munkahelyeden másnap olyan feladat vár, aminek a megoldása gondot okoz.
 3. Párkapcsolati problémáid vannak. Mennél de nem mersz, küldenéd, de nem mered, máson jár az agyad.
 4. Folyamatosan stresszelsz. Nem a megoldáson jár az agyad, hanem csak kérdések teszel fel magdnak egész éjszaka. ( Mi van velem? Mi történik velem? Miért velem történik?  Stb.)
Beszélgessünk egy kicsit a stresszről akkor. Bárki, bármit is mond, a stresszről nem lehet lemondani. Olyan nincs, hogy megszünteted, hogy abba hagyod, hogy nem foglalkozol vele. A sressz van, és sajnos lesz is. Viszont egy dolgot meg lehet tenni. Kerülni, kikerülni azokat a helyzetetek, amelyek már messziről bűzlenek, és nagyon valószínű, hogy attól stresszelni fogsz. Könnyű ezt mondani, amikor a pánikbetegek, akik szoronganak, szinte 100%-ban nem tudják jól kezelni.Adódik ez abból, hogy a pánikosok egy érkező fenyegetést – legyen az egy esemény, egy agresszív ember  – félelemként, riadtságként élik meg. Számukra ez egy újabb lehetőség egy friss, egy új pánikrohamra. A stressz az egyébként egészséges (nem pánikbeteg) embereket is megviseli. Okozhat egy folyamatos egészség károsodást, szív, és érrendszeri, emésztőrendszeri problémákat.

Mit lehet tenni vajon ellene?

 1. Fel kell ismerni a stressz forrását.
 2. Ha rendszeresen azt veszed észre, hogy már mindenen stresszelsz, akkor épp itt az ideje annak, hogy visszább fogd magad.
 3. Nézd meg, hogy vannak-e olyan tevékenységeid, amit el lehet napolni. Nem kell mindent azonnal megcsinálni, elvégezni.
 4. Mivel az erőteljes stresszes időszakokban nem tudunk másra gondolni  – elfoglal maga az állapot – nem kezd bele semmi új dologba. Ne válts munkahelyet, most ne alkoss semmi újat, stb.
 5. Ha a stressz egy adott személy váltja ki belőled, akkor lehetőség szerint kerül el, vagy ha ez nem lehetséges, akkor tedd a következőket.
 • Ha vitába keveredsz, hagyd, hogy a beszélgetőtársad végigmondja a mondókáját.
 • Miközben beszél, figyelj rá, és ha közben szét tudnál pukkadni, se szólj közbe.
 • Figyeld meg miről beszél. Jegyezd meg szó szerint ha képes vagy rá.
 • Miután befejezte, te következel.
 • Nyugodt hangon kezd, és soha ne a “DE” szócskával, mert az azonnali ellenreakciót vált ki.
 • Ha közbe szól, akkor kérd meg rá (persze nyugodt hangon), hogy hallgasson végig, mert te is ezt tetted amikor ő beszélt.
Hidd el, hogy ezzel a saját stresszes állapotod is le tudod nyugtatni, és sokkal higgadtabban fogod kezelni a problémát. ha te vagy pl a főnök, akkor legyél inkább vezető, és a “FŐNÖK” akitől rettegnek az emberek. Egyébként meg te fogod különben is megszívni, mert neked lesz problémád, ha már most nincs.
Share
Tweet
Pin