Ki kell kapcsolni

Leckesorozat a pánikod megoldásáról

Mert ez is fontos lesz

Mi ez?

A megoldottam.hu blog, és cikk gyűjteménye, ahol rendszeresen tippeket adok azoknak, akik még mindig küzdenek a pánikrohamokkal, a stresszel, a fóbiákkal.

A Pánikbetegség leküzdése - A pánik leküzdése - Pánik könyv - Pánikroham

Biztos vagyok abban, hogy erre piszok nagy szükséged lesz.

“Mit beszélsz? Örülök, hogy élek, és ha nagy nehezen is, de átvészelem a rohamokat. Erre azt mondod, hogy kapcsoljak ki? Ne ne már…”

Szinte hallom amit mondasz. Nos akkor ezt a témát is ki kell tárgyaljuk. Kezdhetjük?

Ahogyan most Te is, én is ültem otthon mint egy rakás szerencsétlenség, és vártam, hogy történjen már valami előrelépés. Nem egy két órát, hanem napokat, heteket képes voltam jól ellenni magamban.

Hívtak sok helyre, de mindig kitaláltam valamit, hogy ne kelljen társaságba menni.

Csörgött a telefonom. Lackó fiam hívott, és hülye kérdéseket tette fel.

– Apa van egy farmerod, és egy inged – kérdezte

– hogy ne volna – válaszoltam azonnal

– oké, mindjárt ott vagyok nálad – zárta rövidre

Fogalmam nem volt arról, hogy mit is akar a gyerek. Nem kellett sokat várnom, és megtudtam a kérdésének az okát.

 – Most fogod magad, és felöltözöl és megyünk – utasított határozottan.

Nyikkanni nem tudtam, csak öltözködtem villámgyorsan. Izgatott voltam, hogy mit eszeltek ki és közben nem ismertem magamra. Nem ellenkeztem, nem találtam ki semmit, csak mentem.

Kb fél óra múlva tudtam meg, hogy hova megyünk. Csabára érkezett a DiscoShit dj-k csapata, és egy emberekkel telezsúfolt teremben találtam magam, ahol fergeteges volt már akkor is a buli.

Szerinted eszembe jutott, hogy én azért közben pánikbeteg vagyok? Á dehogyis. Élveztem azt, amit láttam, éreztem. Minden porcikám bizsergett, mert olyan dejavú érzésem támadt, hogy majd elájultam.  Ehhez tudnod kell, hogy a 80 években én is aktív diszkós voltam, és imádtam csinálni.

Hajnali 5-kor tértem haza, és akkorát aludtam , mint egy ház. Napokon keresztül mindenkinek csak meséltem, hogy mekkora élményben volt részem. Nem, nem a pánikomról, nem a rohamokról meséltem, hanem a partiról amelynek részese lehettem.

 

De hogy jössz Te ide, ebbe a történetbe?

Piszok egyszerű a dolog.

Most – ahogy a fiam is tette – utasítani foglak valamire.

Meg fogod érteni, hogy a kikapcsolódás mekkora segítségedre lesz.

De előtte elemezzük csak ki, hogy mi is történt aznap este.

 • Attól a perctől kezdve, ahogy izgatottá váltam, hogy valami más, valami új dolog fog történni, már piszkosul nem a problémámmal foglalkoztam. És ezt olyannyira igaz, hogy még a gyógyszeremet is otthon hagytam. ( Ú ez mekkora mi?)
 • A fiam jelenléte biztonságot okozott. Ráadásul még a nagyon hülye barátait is elhozta. (végig röhögtük az egész éjszakát).
 • Nem kérdeztek semmit, nem kérdezték hogy vagyok, azaz…szándékosan, vagy talán akaratlanul kikapcsolták az agyamat. Nem egy estére, hanem napokra.
 • Akkor élményt okoztak, hogy a mai napig mindenre emlékszem ami aznap este történt, pedig ennek már lassan 10 éve.

Elsőre játszunk el a gondolattal.

Képzeld el, hogy egyszer csak kopogtatnak az ajtódon, és én állok veled szemben. Közlöm veled, hogy most azonnal felöltözöl, és irány az ismeretlen. Biztosra veheted, hogy abban a pillanatban azt se fogod tudni, hogy fiú vagy-e vagy lány. Ott akkor az összes testrészed remegi kezd, leizzadsz, és fülig ér a szád, de kérdést nem mersz feltenni, csak végzed a dolgod úgy mint a jó tanuló kisdiák a suliban  a tábla előtt.

Nos, meg van az érzés?

Naná, hogy meg. Nos ennyire egyszerű a dolog.

Na most akkor komolyan.

Ha pánikos vagy ha nem akkor is szükséged van egy vagy több kikapcsolódásra. Ezt Te nagyon jól tudod, csak épp elfelejtkeztél róla. Nem kicsit, nagyon. Nagy ívben lesz….d az egészet, mert épp most a legkevésbé van hozzá kedved. Ezt teszed már hónapok, évek óta.

Igen elfelejtettél pihenni, kikapcsolódni, felfrissülni. Már arra sem emlékszel, hogy milyen színű a fű, nem tudod mi minden történt körülötted, annyira el vagy magaddal. De most ezen nagyot változtatunk.

Tudom, tudom, tudom. Kimenni sem olyan egyszerű a biztonságos lakásból, házból. Onnan ahol senki nem bánt, nem szól be, és nem kell attól tartanod, hogy rosszul leszel az utcán. De mégis!

Jön a szokásos feladat, amiről majd persze, hogy kérek tőled beszámolót.

Gyűrközzünk neki!

Ahányan vagyunk annyiféle hobbi, kikapcsolódási lehetőség van. Biztos tudom, hogy Neked is van olyan, vagy vannak olyanok amelyekhez minden pillanatban kedved lenne.

Egyszer a konzultáció alkalmával az férfiú elég rendesen kinyílt, és elárulta, hogy világ életében gitározni szeretett volna, holott még azt se tudta hogyan kell azt kézben tartani nemhogy zenélni vele. Két hét múlva azzal keresett meg, hogy megvette élete első gitárját sőt, már be is iratkozott egy tanfolyamra.

 1. Most szedd össze az összes gondoltad, és írd le egy papírra, vagy füzetbe, hogy most, ebben a pillanatban mihez lenne kedved. Azért írtam, hogy most csináld mert ismerek, és holnap már nem fog ez a téma érdekelni. Viszont amit ma leírsz, azon egyfolytában agyazni fogsz, és nem a pánikodat várod.
 2. A kivitelezésen is dolgoznod kell! Amit elterveztél, és valóban alatta, közben képes leszel pihenni, kikapcsolódni, azt a saját magad miatt végig is kell csinálni.
 • Ha pecázhatnékod van, akkor keresd meg a botokat, felszereléseket.
 • Ha kirándulni van mehetnéked, akkor jelöld meg a helyet. Lehetőleg olyan bakancslistás legyen.
 • Ha alkotni szeretnél, akkor tedd. Fessél, építs valamit, írj verset, regényt, szerezz zenét, stb.
 • Régóta tervezed a lakás átalakítását? Tedd meg! Húzd arrébb, rakd máshova, vidd el onnan a bútorokat ahol vannak. Közben persze vedd észre, hogy melyek azok a dolgok amelyek tök feleslegesek, és semmi szükséged nincs rá. Dobd Ki!
 • Menj el kirándulni. Mássz hegyet, biciklizzél sokat.

Egy nagyon fontos dolog van:

Ne ahhoz legyen neked is kedved , amihez másnak van. Ugye érted?

Ez nagyon fontos, mert akkor Te nem fogsz kikapcsolódni, pihenni. Nem mossál többet, ne takaríts többet, ne vasalj többet. Ne csinálj olyat, amit egyébként is megtennél. Zökkentsd ki magad abból amiben most élsz. És lehetőleg durván tedd! Ha jól esik, akkor tedd ezt rendszeressé, akár napra pontosan.

Az, hogy pontosan mit is csinálj, azt csak Te tudod. Csak ismétlem önmagam, hogy ne más akaratát húzd magadra. Az az Ő kikapcsolódása, és nem a Tiéd. Még akkor se, ha Ő a férjed, a feleséged, a  párod.

Nos mára kb. ennyi, és ami mindig fontos.

Csináld!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet, hamarosan újabbal jelentkezem

De a cikk még nem ért véget. Olvasd el, hogy én mit csinálok.

Helló, Marik Laci vagyok

A Pánikbetegség leküzdése - A pánik leküzdése - Pánik könyv - Pánikroham a Megoldottam.hu alapítója. 2011 óta segítek pánikbetegséggel, pánikrohamokkal küzdő embereknek. Ha folyamatosan követsz, olvasod az írásaimat, akkor remélhetőleg Te is újra szabadon, pánik, és szorongás nélkül fogod élni az életed.
Share
Tweet
Pin